Affärsutvecklaren Isabella tipsar om guldkantade utflyktsmål
Isabella Wallin är affärsutvecklaren som vill hjälpa företag att skapa oförglömliga semesterminnen för deras gäster och utveckla drömmen om en plats. I sin nya roll inom besöksnäringen, har hon kommit hem till Avesta för en stund för att stötta och hjälpa till att förverkliga liknande drömmar. Att hon för den skull återvänt till sitt barndoms Avesta är ingen tillfällighet.
Avesta är kanske inte någon direkt turiststad med den självklara anknytningen till det Dalarna som förknippas med kurbits, folkdräkter och folkfest. Som affärsutvecklare i branschen ser emellertid Isabella mängder av fördelar med Avesta.
- När man varit härifrån några år och kommer tillbaka så märker man ändå vilken idyll Avesta är. Som bruksort belägen i skuggan av begreppet Dalarna, kanske vi missat något i identifikationerna. Vi borde lyfta mer av allt det vackra vi har, inte minst den potential Dalälven ger.
Att det är vid Dalälven vi tar bilden av henne är alltså ingen tillfällighet. Den går som en pulserande blodåder genom Avesta kommun, och utgör grunden för det som Avesta först noterats för – laxfisket – som livsnerv för 1600-talets kopparbruk och 1800-talets järnverkets framväxt, till att idag ingå som en viktig del i det nära friluftsliv som kännetecknar Avesta.
Isabella Wallin, är född och uppvuxen i Sonnbo, strax utanför Avestas centrum. Hon har gått både högstadiet och gymnasium i kommunen, och fick sitt första sommarjobb på skiftlabb, hos en annan stor industri i kommunen; Stora Enso.
Ett av hennes stora intressen var idrott och hon spelade både handboll och fotboll. Hon hade också en liten dröm om att kanske en dag få vara med och arrangera ett OS. Det var nog också arrangörskapet, besöksnäringen och turismen som fick henne att flytta hemifrån första gången; till Karlstads universitet där hon studera turismutveckling.
- Men det kändes inte riktigt rätt då, så jag vände hem igen gjorde en till sommar på Stora Enso.
Nästa anhalt blev Eskilstuna där hon pluggade informationsdesign och rumslig gestaltning vid Mälardalens högskola. Efter examen tog hon ett knapp halvårs ledigt för att själv upptäcka världen genom att ”backpacka” i Sydamerika och Nya Zeeland.
- Den resan var helt fantastisk, vi upplevde allt från salsadansandet på Kuba till Machu Picchu i Peru, till små lantliga byar i Bolivia och Argentina. Nya Zeeland är en dröm för sig, ett land jag önskar att alla fick uppleva.
Väl hemma igen hamnade hon i Göteborg där hon jobbade dels några år på ett filmproduktionsbolag och som receptionist på Lisebergs camping.
- Det senare är nog det roligaste jobb jag haft. Att få möta människor som är på semester och därmed oftast glada är fantastiskt. Kan man då också bidra till deras upplevelse genom att ge förslag på utflykter eller besök som ger minnesvärda semesterminnen så känns det så roligt.
Det jobbet gav Isabella tillbaka intresset för turism, och innebar att hon började studera affärsutveckling inom besöksnäringen på YH Akademin. I den rollen kom Isabella hem till Avesta några vårveckor för att praktisera sina kunskaper och idéer.
- Under den tiden har jag haft till uppgift att marknadsföra Avesta kommuns digitala plattform Loociz, men också besöka många av de som ändå jobbar inom besöksnäringen här. Jag har försökt få en känsla för de utmaningar som de har i Avesta. Jag vill veta vad de drömmer om med sin verksamhet, vart de vill komma och hur de skulle kunna realisera sin dröm.
Om du ser på Avesta idag; vilka utflyktsmål eller upplevelser vill du tipsa om?
- Som en person som älskar vintern vill jag lyfta de fina längdskidspår som ordnas runt om i kommunen när snön väl faller. Under sommaren är det ett måste att njuta av en fika på platser som Erik Larsgården och Karlfeldtsgården. Eller att bara ta sig ut på landsbygden. Ett ganska nyfunnet smultronställe för mig är Tyttbo och Balforsen i Färnebofjärdens nationalpark, lika vackert året om för en utflykt. Ja, det finns så mycket jag skulle kunna nämna. Avesta kommun är fullt av guldkorn om man bara ger sig tiden att utforska.