Till slut blev storstaden bara för mycket. Även om Ulrika och Joachim fortfarande har sin näring varhelst det behöver forslas massor, så driver de sitt arbete till stor del från Horndal i Avesta kommun.
- Här i Horndal finns lugnet och vi kan sköta vårt uppdrag lika bra härifrån som om vi bodde i Stockholm. När vi behövs på plats fysiskt är vi där inom ett par timmar.
Så förklarar ägarna till företaget Sten i kubik, Ulrika Sjöström och Joachim Jansson, beslutet de fattade att lämna storstan. På sätt och vis kan man förstå valet av bostadsort. Den här duon fascineras av sten, och var finns det sten och berg om inte i trakterna av Horndal med mängder av spår efter hyttor och järnbruk och i området där Garpenbergs gruva ligger; Sveriges äldsta gruva som fortfarande är i drift.
Att arbeta nära jord och mark, är alltså synonymt för dem bägge. Joachim har egentligen vuxit upp med bergindustrin som granne och började direkt efter skolan att arbeta inom stenindustrin i Hallsberg – och blev kvar. Ulrika hamnade i stenbranschen via det berömda bananskalet då ett nytaget lastbilskörkort gav jobb som gruschaffis under många år, som senare ledde till arbetsledning för krossanläggningar.
- Vi jobbade tillsammans i Stockholm och insåg snabbt att vi har samma inställning till entreprenörskap, så det var inget svårt beslut att pröva vingarna genom att bilda ett företag ihop.
Men vad gör ni rent konkret?
- Till största delen har vi arbetat vi åt Regions Stockholm i rollen som byggledare av masshantering. Vi har arbetat med att placera massorna från sex delprojekt i det tunnelbanebygge som pågått söder om Stockholm. Det har krävt ett brett kontaktnät och god kommunikation. Vi har sett till att berget som tas ut, transporteras bort och hamnar på rätt plats. Det handlar om cirka 75 000 ton massor varje vecka skulle tas om hand, berättar Joachim.
Massorna flyttas till krossanläggningar där de förädlas innan de säljs ut som krossprodukter på marknaden. Berget ägs av Region Stockholm som sålt det till en handfull olika mottagare i branschen. Sten i kubik fixade planeringen med logistiken.
- Mycket av arbetet sköts via telefonen och med delprojekten spridda över hela södra sidan av Stockholm är man aldrig på rätt plats även om man försöker. Så det gick lika bra, eller nästan bättre, att sköta driften från Horndal, via telefon eller Teams.
Det säger Ulrika som är uppvuxen i Södertälje och som barn var livrädd för - lastbilar. Den rädslan bearbetade hon med att bli – lastbilschaufför. Att utmana och utveckla är Ulrika i ett nötskal. Dessutom gillar hon att jobba, mycket och ofta. Tanken med uppdraget åt Region Stockholm var att dela på en heltidstjänst, men det har förstås växlat upp, så det är tur att de båda kallar sig arbetsnarkomaner. Även om de båda trivts jättebra att arbeta som anställda – så blev det något annat att arbeta åt sig själv.
- Att bli egen företagare är det bästa jag gjort! Idag kan jag påverka vad vi väljer att göra i vårt företag och vi får ändå till en rik fritid, säger Ulrika som ägnar sig åt att renovera sitt hus, kläcka fram kycklingar, träna för kroppsbyggning och upptäcka omgivningarna.
I valet av Horndal fanns också en stark längtan bort från stress och hets.
- Jag var otroligt less på storstan och kände mig alltid stressad av att vara där. Så jag bestämde mig helt enkelt för att ge mig själv bättre förutsättningar till att må bra genom att flytta därifrån. Målet var att bosätta mig någonstans mellan Fjärdhundra och Hedemora. Jag budade på ett hus här i Horndal - och fick det, berättar Ulrika.
Joachim följde efter.
- Jag hamnade också här i Horndal till slut, även om jag först tittat på hus lite längre bort härifrån. Men huset jag hittade här passar mina fritidsintressen. Eftersom jag gärna odlar mycket var trädgården viktig. Redan i somras kunde jag skörda bönor, mangold, purjolök och tomater. Dessutom går jag både mycket och ofta, så dom miltals med skogsvägar som finns häromkring är fantastiska!
Deras fascination av berg och sten kan de dessutom uppleva starkare, med utflykter i närområdet. Men i trakterna runt Horndal finns också andra naturupplevelser:
- Vi brukar åka på norrskenssafaris och skogarna här är magiska med gott om både bär och svamp! Ja, här hemma finns det alltid något att göra och det är lätt att komma i kontakt med människor. Alla grannar pratar med varandra, därför finns det en samhörighetskänsla samtidigt som bruksortsfolk är rakt på sak och utan försök att linda in något, det passar oss! säger Ulrika.
Horndal - en gammal bruksort med rötter i järnbruk och hammarsmedjor, med skola, badhus, bibliotek och apotek. Befolkningen på runt tusen personer går bara och väntar på att Google ska besluta sig för att bygga serverhallar på de 109 hektar mark de redan köpt och fått miljötillstånd för.